Bez obzira da li se pripremate na veliko, sudbonosno DA, spremate se da kumujete ili prosto kao i velika većina djevojaka maštate o danu vjenčanja do najsitnijeg detalja, bidermajer je važan dio ove bitne teme. I ukoliko ste ona koja će ga baciti među druge djevojke, ali i ako ste ona koja će pokušati da ga uhvati, savršenom skladu ovog dana doprinijeti će i ovaj buket cveća.

Kako da izaberete pravi bidermajer

Zašto bidermajer, zašto cvijeće?

Od kako postoje vjenčanja, postoje i cvijetni ukrasi koji se najčešće vezuju za mladu. Još u srednjem vijeku, cvijeće koje je mlada nosila na ceremoniji vjenčanja vezivano je za zaštitu od bolesti koje su tada harale, te za buduću sreću i blagostanje zaljubljenog para i zaštitu njihovog budućeg potomstva. Ukrasi su se kačili na dijelove haljine, mlada je buket nosila u rukama, a vremenom je bidermajer postajao skromniji, svedeniji i sve više nalik buketima kakve viđamo danas.

Kako odabrati pravi bidermajer?

Pri odabiru cvijeća za buket, treba u vidu da imamo nekoliko stvari. Pazimo na boju kose koja treba dobro da se uklapa sa bojom cvijeća, na doba dana kada se održava ceremonija vjenčanja i na još nekoliko stvari:

Bidermajer i boja kose

Možda vam ovo nije palo na pamet, ali dobro uklapanje ovih boja nevjerovatno će doprinijeti cjelokupnom utisku. Tako bi plavuše trebalo da se drže cvijeća blažih i hladnijih boja, naročito rozih i ljubičastih nijansi. Brinetama će najbolje pristajati crvenkaste, braon i bronzane nijanse, dok crvenokose djevojke treba da biraju dosta zelenila koje će se idealno slagati uz vetrenu boju njihove kose. Tamnokose djevojke će najbolji izbor napraviti ako se odluče za cvijeće jarkih, jačih boja, kao i bijelo cvijeće.

Bidermajer i boja kose

Bidermajer i boja vjenčanice

Pored boje kose, pazite i na boju vjenčanice. Ne miješajte bijelu, boju slonove kosti ili boju starog zlata, te se ukoliko nosite belu vjenčanicu i želite bijelo cvijeće, odlučite se za istu nijansu.

Bidermajer i boja vencanice

Bidermajer i doba dana vjenčanja

Takođe, vodite računa i o dobu dana – suptilnije aranžmane birajte za ranije, dnevne varijante, a za večernja vjenčanja odgovaraće i bidermajeri nešto jačih i intenzivnijih boja. Bilo bi dobro i veoma skladno da se i ostatak cvijetnih aranžmana lijepo uklapa sa bidermajerom.

Bidermajer i doba dana vencanice

Bidermajer i dekoracija vjenčanja

Vodite računa da se vaš bidermajer uklapa sa ostatkom dekoracije vjenčanja. Ukoliko ste izabrali dekoraciju pastelnih nijansi, potrudite se da za bidermajer izaberete cvijeće u bojama koje su skladne. Ako vaše vjenčanje ima neku temu (proljetno vjenčanje, vjenčanje u prirodi, maskenbal vjenčanje), onda vaš bidermajer treba da isprati tu temu.

Bidermajer i dekoracija vencanja

Težina buketa

Imajte u vidu da treba da nosite bidermajer tokom većeg dijela dana, a potom treba i da ga bacite nekoj budućoj mladi. Zato, neka vaš bidermajer bude lagan, prijatan za nošenje, lagan za bacanje.

 

(vencanja.com)